Dr Aleksandra Kultys-Grabowska
Jako studentka kierunku – Finanse i Rachunkowość, specjalność Finanse przedsiębiorstw, w 2015 roku uzyskała tytuł zawodowy licencjata. W związku z posiadaną maturą dwujęzyczną z języka francuskiego, w 2016 roku uczestniczyła w programie Erasmus+ w Université Panthéon-Sorbonne w Paryżu. W roku 2017 obroniła tytuł magistra także na kierunku Finanse i Rachunkowość, specjalność Finanse przedsiębiorstw. W tym samym roku rozpoczęła studia doktoranckie na ówczesnym Wydziale Finansów i Prawa. W 2019r. wszczęła przewód doktorski. W 2022r. obroniła z wyróżnieniem swoją rozprawę doktorską pt. Emisja zielonych obligacji jako źródło finansowania inwestycji, w efekcie czego otrzymała tytuł naukowy doktora nauk społecznych w dyscyplinie ekonomia i finanse. W tym samym roku została awansowana na stanowisko adiunkta w Katedrze Finansów Rozwoju Zrównoważonego.
Obszary zainteresowań naukowych:
Zielone obligacje, inwestycje, rozwój zrównoważony, gospodarka odpadami, finanse przedsiębiorstw.
Rok uzyskania poszczególnych stopni i tytułów naukowych (stopień/tytuł naukowy, rok uzyskania, nazwa uczelni):
2022 r. – otrzymanie tytułu doktora nauk Ekonomii i Finansów; obrona z wyróżnieniem rozprawy pt. Emisja zielonych obligacji jako źródło finansowania inwestycji
2017-2020 r. – Stacjonarne Studia Doktoranckie na Wydziale Finansów i Prawa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
2017 r. – tytuł zawodowy magistra, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Finansów i Prawa, Kierunek Finanse i Rachunkowość, specjalność: Finanse Przedsiębiorstw
Sprawowane funkcje:
od 2022 – Adiunkt w Katedrze Finansów Rozwoju Zrównoważonego Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
2020-2022 – Asystent w Katedrze Finansów Rozwoju Zrównoważonego Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
2017-2020 – Członek Rady Doktorantów Samorządu Doktorantów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
2017-2019 – Wiceprzewodnicząca Samorządu Doktorantów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
2018 – Sekretarz Porozumienia Doktorantów Uczelni Krakowskich
Publikacje: